Det här upplägget är vi ensamma om

Rika möjligheter att praktisera teorierna i verkligheten på stort hälsocenter

Yrkesutbildningen till kinesiolog är uppdelad i fyra moduler. I varje modul finns en praktikvecka då eleverna under tre dagar i team om tre tillsammans får öva sig på att diagnostisera, behandla och utvärdera sin behandling. I gruppen har man stort stöd av varandra och under en praktikperiod kan grupperna komma att ta sig an upp till tolv klientfall per grupp, vilket gör att varje elev får behandla minst fyra klienter och sitta med vid konsultation, behandling och utvärdering av upp till tolv klienter per praktikperiod.

Klienterna som bokat en elevbehandling har själva anmält intresse av att få genomgå en timmes elevbehandling, fyllt i ett formulär med frågor att besvara inför konsultation och behandling.  Klientens beskrivna problem ska eleverna hitta lämplig behandling för, utföra behandlingen och utvärdera efteråt.

När eleverna gått klart utbildningen har de således redan en stor praktisk erfarenhet av att arbeta med klienter, både konsultation och behandling. Detta är något som vi är helt unika om. Andra skolor erbjuder inte detta upplägg.

Utbildningen innehåller sammanlagt 12 dagars praktik på kliniken HälsoPorten i Stockholm med riktiga klientfall= 84 lärarhandledda elevbehandlingar á 60 minuter.

Varje elev arbetar under de 12 dagarna i grupp med två andra elever och tillsammans tar de emot upp till 12 klienter per praktikperiod om 3 dgr = 48 elevbehandlingar sammanlagt för de fyra praktikperioderna.  Till det tillkommer tid före och efter, för förberedelse, analys och utvärdering och analys i smågrupper, plus gruppdiskussioner med hela klassen.  Dessutom tillkommer de egna praktikfallen som görs som hemläxa en gång i veckan= 50 stycken x 1 tim.

För att du ska få veta lite grann om vad den lärarledda praktiken på hälsocentret betyder för eleverna, intervjuade vi några i mars 2019. Här bredvid/nedan kan du läsa lite vad de tyckte.

utöver den Unika praktiken har vi även:

  • Starkt och omtänksamt mentorskap där Sabine Rosén varje vecka går igenom elevernas frågor på en websänd elevhandledning.
  • Stort nätverket och företagsstöd som finns kvar även efter avslutad utbildning

Fantastisk, helt grymt, guld värt

Lotta Palmrot, massageterapeut och kinesiologielev
Det är så otroligt bra med den feedback man får från de i teamet. Vissa saker ser man ju inte själv. Både den feedback man får under själva behandlingen, men framförallt efteråt, när vi diskuterar behandlingen. Det är en sådan styrka att vi alla tre sett samma sak och kan diskutera det. Dessutom får man lära sig så mycket av varandra.

Kasia Sundblom, massageterapeut och kinesiologielev
Det är så lärorikt, jag har lärt mig så mycket på de här dagarna. Bara att sitta med i behandlingsrummet  och se på hur andra arbetar är guld värt. Vi arbetar alla så olika, gör olika kopplingar, men det vi har gemensamt är att vi alla vill hjälpa andra. Tänk att få se på när andra behandlar, det får man aldrig någon annanstans.  Vilka grymma tjejer jag arbetat med. Det är som att få plocka det bästa ur en godispåse!

Erik Dybäck, personlig tränare, massageterapeut och kinesiologielev
Det har varit otroligt lärorikt att träffa klienter med riktiga problem. Fantastiskt att vi är tre stycken som arbetar tillsammans. Det gör en trygg och lugn och man får hjälp att förstå. Dialogen efter behandlingarna har varit grymt bra.  Det har också varit bra att se andra behandlingssätt.

Esmé Alexander, yogalärare och kinesiologielev
Det har varit ett väldigt fint samarbete och fina möten med klienter. Det har också blivit tydligt att man kan mycket mer än man tror. Stödet i gruppen har varit det bästa. Det har gett så mycket att se tre olika sätt att behandla på. Vi har lärt oss av varandra och gett varandra feedback.

Carina Rosenblad, sjuksköterska och kinesiologielev
Det varit ett fint samarbete och så lärorikt att diskutera och arbeta i team med riktiga klienter. Det hjälper en att hitta sitt eget sätt att arbeta på. Jag ser fram emot att kunna hjälpa de patienter jag möter i mitt yrke på fler sätt.

© Copyright - Sabine Education FREJGATAN 32, T-ODENPLAN, STOCKHOLM 08-740 60 30